CE-gekeurde Houten babyschommel

CE-gekeurde houten babyschommel!

Yes!! We sprongen een klein gaatje in de lucht toen het verlossende woord (mailtje) ons bereikte. Onze houten babyschommel, wij noemen hem Lytse Poppe Babyswing, is rondom gekeurd voor verkoop op de Europese markt. De reden waarom we zo blij zijn, het was nogal een onderneming! Weten over welk product het gaat? Klik dan op Houten Babyschommel of lees hieronder lekker verder over het proces van CE-keuring.

Baby schommel;  ontwerpen, produceren, testen, verkopen

De titel klinkt als een mooie werkwijze. Goed over nagedacht zou je kunnen zeggen, maar zo georganiseerd was het niet hoor! Natuurlijk was de schommel er al lang en gingen wij ons daarna pas druk maken over een eventuele keuring. Ik denk dat die dingen zo gaan. Meer lezen over het ontstaan van de schommel kun je trouwens in ons eerste blog, daar ga ik nu verder niet op in. Feit is dat we een mooie schommel hadden ontworpen en geproduceerd, en dat we de schommel wilden verkopen. Nu denken wij graag groot, dus maakte we een lijstje. Prénatal, Hema, Ikea, Bol.com etc. Wie moeten we benaderen? Hoe pakken we dit aan. Een klein onderzoekje op internet bracht duidelijkheid. De Babyschommel verkopen in een winkel? Dan moet hij voorzien zijn van een CE-Keurmerk!

 

Onderzoek keuring babyschommel, waar te beginnen?!   

Kleine spoiler, je bent er niet zo maar hoor! Met de kennis van nu is het allemaal wel te doen, maar wij begonnen maar gewoon te zoeken op internet. Het eerste wat je tegenkomt; een hele waslijst met bedrijven die je willen helpen bij de CE-keuring. Op zich nog niet zo’n slecht idee, want zonder voorkennis kom je er maar moeilijk uit. Maar na het opvragen van wat offertes bleek dit wel een dure grap. We leerden wel van de offertes van en gesprekken met dit soort bedrijven. Allemaal gaven ze aan eerst te gaan onderzoeken aan welke normen onze houten babyschommel moest voldoen. Misschien kunnen wij dit zelf wel uitzoeken dachten wij, dat scheelt vast in de kosten. Heb je het over Normen en normeringen van producten, kom je uiteindelijk vanzelf uit bij 2 organisaties. Het NEN (Nederlandse normeringen en richtlijnen) en de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Kort gezegd stelt het NEN de regels op (de bekende Nen-normen) waaraan producten moeten voldoen, en controleert het NVWA bedrijven op het naleven van deze regels. Een stapje verder!

Het grote doolhof van Nen-normeringen

Het NEN dus! Voor elke branche en/of product(groep) is er een document of zijn er documenten en rapporten opgesteld. Hierin staat beschreven waaraan het product moet voldoen, waarop het getest moet worden en welke waarschuwingen en informatie er voor de consument op het product en de verpakking moeten zijn weergegeven. Voor de beleving; Dit zijn documenten van 100 of 200 pagina’s, in het Engels, die bestaan uit vaktermen, technische tekeningen, berekeningen, formules en heel heel heel veel regeltjes. Zo’n document kost al gauw €100,- om aan te schaffen. Tip van de dag; Check vooral even bij het NEN onder welke norm of normen uw product valt, dat bespaard u een hoop geld. Ze hebben een fijne klantenservice waar ik een paar keer contact mee heb gehad. Het duurt een weekje voor je antwoord krijgt, maar het is wel een zeer gedegen en uitgebreid antwoord. Erg fijn en vooral verhelderend. Nu wij wisten aan welke Norm onze babyschommel moest voldoen, konden we verder!  

Lytse Poppe Babyswing, getest in Frankrijk

Zoals ik al aangaf, kregen we steeds uitgebreid antwoord van het NEN, via het NEN kwamen we ook bij de organisatie die de juiste tests voor ons kon uitvoeren, namelijk SGS.
We zochten contact met SGS. Zij vroegen ons alle informatie over de schommel toe te sturen. De materialen die gebruikt worden, een gebruikershandleiding, technische tekening, het ontwerp van ons product, wat fotomateriaal en informatie over de verpakking. Naar aanleiding hiervan werd de offerte opgemaakt en kregen we te horen welke tests er uitgevoerd moesten worden. Dit is dus ook te lezen in de bijbehorende NEN normering.
Leuk detail, alle tests die SGS uitvoert op gebied van kinderspeelgoed, vinden plaats in hun lab in Frankrijk.

De uitslag!

Zoals jullie weten is hij goedgekeurd, wel moest de schommel tussentijds nog aangepast worden, maar na de tweede ronde kwam er een schitterend officieel keuringsrapport. Bovenstaand proces heeft al met al wel een klein half jaartje geduurd, heel fijn dat het achter de rug is. Momenteel zijn we bezig de babyschommel winkelklaar te maken. Een nieuwe verpakking, productcodes, waarschuwingen etc. We houden jullie op de hoogte!