Over ons

Lytse Poppe

Sem, geboren op 23-02-2020. 

Onze grote inspiratiebron. Voordat Sem geboren werd heb ik mezelf in mijn verlof vermaakt met het naaien van omslagdoeken, boxkleden, kruikenzakken etc. Ik kon, zo als vele anderen, niet iets unieks of passends vinden in de winkels. Maar laat ik nou net heel handig zijn met de naaimachine. Dit was het moment om even lekker stoffenzaken af te struinen en mezelf helemaal te laten gaan in de babybubbel. Tijdens de kraamweek waren de reacties van de kraamhulp, verloskundigen, familie en vrienden allemaal zo enthousiast.

‘Wat een mooie spullen hebben jullie voor Sem zeg!’ 

‘Wauw daar moet je echt iets mee gaan doen!’ 

‘Dit is zo gaaf, dit vind je niet bij de prenatal en Hema.’

‘Was dit er maar toen mijn kinderen klein waren.’

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Beide zijn wij werkzaam in de evenementen branche en dat ging helaas op slot in verband met Corona. Na een paar weken thuis te hebben gezeten schoten deze reacties nog eens door mijn hoofd. Zal ik er dan toch wat mee gaan doen?!

Ik zette een merk op wat dicht bij mij stond, genaamd Lytse Poppe. Dit is Fries voor Kleine baby. Zelf maakte ik een huisstijl en rommelde ik wat aan in Wordpress. Ik kreeg al snel wat bestellingen van bekenden en langzamerhand ook van wat onbekenden maar het liep nog niet echt storm. Wat wil je ook, er is zo veel concurrentie in babyland en het duurt ook wel even voor dat de mensen je gaan leren kennen. 

Na een half jaartje begon Sem een beetje te zitten en kwam het idee om een schommel voor hem te kopen. Ik vond het aanbod wat klein. Toen kwam het in me op om een schommel te maken, aangezien ik ook best handig ben met een zaag en een boor. Hoe gaaf als hij gewoon in de woonkamer kon schommelen! Heel wat ontwerpen en uitdenken verder kwam ik tot de Lytse Poppe babyswing met als testpersoon onze kleine Sem. Wat een plezier beleefde hij en wij als ouders genoten hier volop van! We hebben gewoon een schommel in huis! We nemen de schommel zelfs mee naar buiten of naar onze ouders, hij is er helemaal fan van en wij ook. 

Ik bood deze schommel uiteraard ook aan op de wesbite in de hoop dat meer mensen dit een gaaf cadeau zouden vinden voor hun kind. Het duurde een aantal weken en ja hoor, de eerste bestelling van onze eigen Lytse Poppe babyswing! Jeeej we waren zo blij. Langzamerhand kwamen er steeds meer bestellingen en moest ik toch maar eens nadenken hoe ik dit zo efficiënt mogelijk kon aanpakken. Nu 4 maanden verder werken we hard in onze eigen werkplaats en naaiatelier om vele kinderen blij te maken met de babyschommel.

Lytse Poppe babyswing inspiratiebron          Lytse Poppe         Lytse Poppe team

 

Het naaiatelier

In Leerdam waar wij wonen hebben we een naaiatelier aan huis. Twee dagen in de week ben ik volop aan het tekenen, knippen en naaien. Vervolgens worden de kussens gevuld en kan de schommel in elkaar gezet worden. We pakken alle schommels in, in zo veel mogelijk hergebruikt bubbeltjesplastic, 100% gerecycled kraftpapier en dozen die we een tweede leven geven.

Babyschommel onderdelen          Lytse Poppe inpakservice          Baby Swing kopen Lytse Poppe


De werkplaats

In onze werkplaats in Friesland bereiden wij het hout voor. We zagen alles op maat, tekenen alles af en boren alle gaten. Tot slot schuren we alles stuk voor stuk met de hand om het zacht en splintervrij te krijgen zodat het heerlijk aanvoelt voor de kleine handjes. Dit vergt allemaal veel tijd omdat we alles stuk voor stuk met de hand doen. Vervolgens als de stof genaaid is knippen we al het touw op maat en rijgen we het tot een schommel. We maken stevige knopen aan de onderkant en alles wordt getest en nagelopen.

Lytse Poppe werkplaats          Babyschommel handgemaakt          Houten babyschommel

 

Materialen

De babyswing bestaat uit drie materialen: touw, hout en stof. Dit zijn natuurlijke en duurzame materialen met een verhaal.

Het touw is hoogwaardig 100% natuurlijk hennep en biologisch afbreekbaar. Het mooie aan dit touw vinden wij dat het zijn natuurlijke kleur heeft. Het is zeer sterk materiaal en heeft een breek kracht van 510 kg. 

Het hout is grenenhout, dit is een naaldhoutsoort afkomstig van de grove den. Het staat bekend om de uitgesproken vlam achtige tekening. Wij kiezen ervoor om dit hout dan ook niet te kleuren omdat het van zichzelf een mooie lichte kleur heeft wat past bij de uitstraling van de Lytse Poppe babyswing.

De stof is dubbel geweven ongebleekt katoen afkomstig van de katoenplant. Een belangrijke eigenschap van katoen is de huidvriendelijkheid. Dit staat bij ons uiteraard hoog in het vaandel omdat de doelgroep natuurlijk  kleine kinderen is. Het is een zeer sterke stof en deze katoen in tegenstelling tot andere katoenstoffen is ook nog eens dubbel geweven. De stof wordt dubbel gebruikt voor de schommel om tot een mooie dikke stevige stof te komen. 

Wij staan voor duurzaamheid en zijn betrokken bij de partijen die materialen aan ons leveren. Al onze leveranciers zijn gevestigd in Friesland waar wij dan ook regelmatig komen. Van een groothandel tot een klein scheepswerf bedrijf waar we op afspraak terecht kunnen. Bij onze stoffen leverancier gaan wij ook graag persoonlijk langs voor advies en een praatje. Het is altijd weer geweldig om te zien wat er aan stoffen te halen valt. Zo leren we elke keer weer bij over alle verschillende materialen, het is zo inspirerend! Onze kleine man gaat ook graag mee en vindt het geweldig daar, al die kleurtjes, het is een walhalla! 

Stoffen voor babyschommel         Baby Swing materialen        Babyschommel hout Lytse Poppe